CUSTOM SESIJE OKRUŽENJA  UBUNTU OPERATIVNOG SISTEMA

Ubuntu operativni sistem dolazi sa UNITY i UNITY 2D (u novijim verzijama počev od 12.10 pa nadalje unity 2d neće biti dostupan nakon instalacije), desktop okruženjem koje neko voli neko ne. Moguće je naravno nakon instalacije dodati GNOME-SHELL, XFCE, LXDE, E17, OPENBOX, KDE...

Ali može se otići još dalje. Može se sklopiti okruženje totalno prilagodjeno potrebama korisnika. Na primer, meni se svidja unity panel, ali ne i launcher sa dash-om. nekome se svidja gnome-shell panel ali bi voleo da ima unity lancher sa dash-om, dok bi neko hteo samo CLI okruženje...

Navešću nekoliko primera kako sam kod mene lično kreirao neke.


OPENBOX/GNOME + CAIRODOCK + UNITY2D PANEL + COMPIZ 


Ovo okruženje je faktički unity sa cairo-dock umesto njegovog launchera. compiz efekti su aktivni, message meny, unity notifikacije..

Iz ubuntu software center instalirate open-box, main meny i cairo-dock. U koliko imate 12.10 potrebno je instalirati i unity2d. Otvorite main meny i nadjete unity 2d panel i čekirate da bi se pojavljivao njegov launcher. 

Ulogujete se u sesiju openbox/gnome(koja se dobija nakon instalacije openbox), pokrenete cairo-dock i pokrenete unity 2d panel. 

Dobićete nešto ovako: 

Samo treba paziti oko aktiviranja compiz-a u ovoj sesiji. Sesija koristi compiz profil od gnome-classic, ili ako ga nema potrebno ga je napraviti u CCM, da bi se razdvojila podešavanja za njega i UNITY.

GNOME SHELL i UNITY LAUNCHER

Iz ubuntu software center instalirati gnome-shell i main-meny. Nakon logovanja u gnome shell, pokrenuti unity 2d launcher, otvoriti broswer i otići na oficijalni gnome sajt za extenzije (https://extensions.gnome.org/#) i instalirati extenziju "light overview". i "advanced settings in user meny".

Nakon toga, dobićete nešto ovako:

nastavak sledi ubrzo......