Rainmeter

Rainmeter je opensorce program za customizaciju desktopa. Njegova alternativa donekle u linux svetu je conky. Rainmeter ima veoma širok spektar mogućnosti, od najobičnijih vizuelnih efekata do korisnih stvari poput vremenske prognoze, praćenje CPU, RAM I HDD zauzeća, ip adrese....

Program mogu koristiti kako osobe sa oskudnijim poznavanjem IT tako i oni sa veoma dobrim, od čega zavisi i složenost prikaza. Sam program se može skinuti sa  http://rainmeter.net/cms/ a skinove za njega možete naći na različitim mestima. Najviše ih ima na: http://www.deviantart.com/...

Program je male zahtevnosti, u proseku zauzima oko 20mb rama, koliko zauzima i prikaz ikonica na vašem monitoru. Korišćenjem ovog programa možete eliinisati sve ikonice sa ekrana. Evo nekih mojih radova: https://docs.google.com/folder/d/0BwqbgdXpbhAYVnV1TDFJSXlvSjg/edit?usp=sharing

Da napomenem da se skinvi mogu kombinovati, elementi jednog sa elementima drugog i da je moguće praviti svoje kreacije direktno iz programa i postavlljati ih na net. Samo pažljivo... ako ste unoslili neke podatke, tipa adresa email-a, nalog na facebook-u, twitteru ili neki drugi privatni detalj, savetujem da ga obrišete prilikom pravljenja custom skin-a i kačenja na internet.

Dexpot

Dexpot je takodje opensorce program čija je funkcija pravljenje više radnih površina kao u osx i linux-u , manipulacija istih kao i efekata tipa desktop-cube (ekvivalent compiz-ovom efetu u ubuntu). Dexpot  isto troši minimalno resurse vašeg računara. Potrošnja mu je svega 15mb ram-a dok je CPU aktivnost zanemarljiva. Veoma koristan plugin za one koji žele preglednost svog desktopa ili su pak linux korisnici pa žele da se osećaju kao "kod kuće"

Program se može preuzeti sa:  http://www.dexpot.de/index.php?lang=en

Custom teme

Da bi bilo moguće instalirati teme u windows 7 neophodno je pach-ovati tj uzeti ovlašćenje nad folderom C:\windows\resourses, ili instalirati neki program koji bi taj posao radio za vas ali pri tome bi u pozadini stalno "gutao" nepotrebno vaše resurse. Ti programi su uglavnom ili shareware ili samo trail verzije. Najpoznatiji su windows blinds, style xp (i njegova windows7 alternativa), tuneup utilities( on ima svoj styler ugradjen ali teme možete skidati samo sa njihovog sajta).
Najbolji način je uzimanje ovlašćenja nad gore pomenutim folderom to u suštini ovi programi i rade. To se može uraditi editovanjem registra baze (što je malo složeniji postupak pa ga ne bi ovom prilikom objašnjavao) ili korišćenjem uxpatcher aplikacije. Aplikacija se pokrene, odradi svoje i više nije aktivna. Njenim korišćenjem nećete ugroziti svoju licencu. Microsoft je zaključao promenu tema od strane korisnika isključivo iz sigurnosnih razloga, pa samim tim, kad uxpatcher-om otključate mogućnost upotrebe cutom tema morate biti pažljivi odakle ih skidate i pre copy/paste u   C:\windows\resourses OBAVEZNO skenirajte fajl kako antivirusom tako i antimalware-om (ili defender koji je ugradjen u win ili , moja preporuka malwarebytes). uxpatcher možete lako naći na internetu, šta više uglavnom ga i sami devoloperi tema pakuju u .rar ili .zip folder zajedno sa temom.  

Instalacija teme se radi na sledeći način: temu extraktujete negde na hardisku. Kad to uradite, nadjite jedan folder i jedan fajl, fajl ima extenziju .themes a folder nosi naziv teme koje ste skinuli i u njemu se nalaze obično folderi: shell, en-US, wallpaper i jedan fajl sa extenzijom .msstyles. po tom fajlu će te lako indentifikovati odgovarajući folder. Izbegavajte teme koje kad otvorite kompresiju sadrže .exe fajl, transformacion pack-ove itd, jer time neznate šta se tačno i kako instalira u vaš system.

Promena start dugmeta se radi na sledeći način: potrebno je skinuti program "start button changer" koji isto kad se pokrene odradi posao i više nije aktivan.
Dobar je jer kad pravite zamenu start dugmeta, uvek čuva kao backup onaj default windows start button. Fajlovi koji služe za promenu start dugmeta imaju extenziju: .bmp i uvek ih ima tri horizontalno poredjani. nazivaju se i orb-ovi.
Promena ostalih elemenata windowsa, tačnije windows explorera su kritična i mogu naškoditi vašem sistemu (ne mora da znači ali bolje je sprečiti nego lečiti).
Dalje promene je malo teže raditi ovako manuelno pa su za to i advanced user-ima neophodni programi za customizaciju, teme sa exe extenzijom ili transformacion packovi...

Najsigurnije lokacje za download tema su: