WUBI INSTALACIJA UBUNTU OPERATIVNOG SISTEMA

Uvod:


WUBI je jedan od načina da se UBUNTU operativni system približi WINDOWS korisnicima, pogotovu onim sa prosečnim ili nikakvim znanjem iz oblasti IT. Instalacija je krajnje jednostavna i može se odraditi na dva načina.

1.Skine se WUBI instaler direktno sa zvaničnog UBUNTU sajta, i prate se upustva instalera.WUBI će otvoriti prozor u WINDOWSU, u kome će te moći da izaberete na kom delu diska želite system da instalirate, koliki deo hard-diska odredjujete za UBUNTU OS i koju distribuciju želite ( UBUNTU, XBUNTU, KUBUNTU EDUBUNTU....). Nakon toga, instaler ce započeti download UBUNTU-a sa interneta. Dalje, samo pratite upustva instalera isto kao i kod svih ostalih vidova instalacie UBUNTU-a. Gledano iz ugla WINDOWS korisnika, ovakav način instalacije OS je isti kao instalacija bilo kog WINDOWS programa ili igrice, a isto tako se vrši i uninstall ( iz control panela u WINDOWSU).


2. Skine se prvo ISO file željene distribucije, pa nakon toga WUBI instaler. OBA FILE-A STAVITI U ISTI FOLDER!!! Zatim, pokrenuti WUBI instaler kao u predhodno objašnjenom načinu. WUBI ce, prvo izvrsiti proveru ISO fajla, i ukoliko je ispravan započeće instalaciju sa ISO-a (ISO NE TREBA MONTIRATI U VIRTUAL DRIVE!!!!) dalje je sve isto kao u predhodnom objašnjenju. ovaj način je zgodnoji za korisnike sporijeg interneta, i za korisnike nekih netbook računara sa AMD arhikteturom a slabije konfiguracije (kod ovakvih hardvera, wubi automatski skida 64bit-nu verziju UBUNTU-a)

Mane ovako instaliranog UBUNTU OS-a su: system radi na windows partiijama sto prouzokuje neznatno sporijem čitanju i pisanju podataka sa HDD-a. system je ograničen na 30GB ( od 7GB do 30GB je opseg prostora na hdd-u sto se može podesiti na početku instalacije) i kod nekih hardwera, ne postoji SWAP( virtualana RAM memorija). Kad padne WINDOWS,uglavnom strada i UBUNTU

Prednosti su laka instalacija za većinu WINDOWS korisnika, nema naknadnog particionisanja HDD-a, lak pristup svim fajlovima iz winows-a ( misli se naravno na sve osim programa i igrica), system se boot-uje iz WINDOWS BOOTLOADER-a koji vas pita hoćete li da se boot-uje WIN ili UBUNTU ( što je zgodnije za windows korisnike) i ako vam se UBUNTU ne svidi ili pak želite da probate neku drugu distribuciju, prosto ga izbrišete kao bilo koji program ili igricu iz windows-ovog control panel-a.

UBUNTU se moze instalirati i na druge alternativne načine kao sto su live cd, boot-abilan usb ili u virtual box-u. WUBI vam dodje kao najbolje od svih alternativa.... bootuje se samo UBUNTU tako da koristi 100% resursa hardwera nasuprot virtual box-u gde imate system u systemu, na hdd-u vam je i koristi komplet RAM za razliku od boot-usb gde su razlike očigledne.... i lako se uklanja sa hdd-a, kao live cd iz optičkog uredjaja..

Da napomenem, pošto ne retko dolazi do zabune te se wubi poredi sa virtual-box. Prilikom boot-ovanja u ubuntu instaliranom preko wubi-ja, host sistem je totalno neaktivan i ne koristi resurse harwera, nego ih ubuntu koristi 100%. Program wubi.exe kad se pokrene u winowsu, vrši pripremu za instalaciju ubuntu-a (veličinu particije, izbor os-a i po defaultu kako skidanje tako i proveru odgovarajućeg ISO fajla). Nakon reboota i odabira ubuntu os-a iz windows boot managera kreće instalacija ista kao pri klasičnom instaliranju ubuntu-os. Ovo naglašavam jer uglavnom medju starijim korisnicima ubuntu-os vlada mišljenje da je wubi skoro isti kao os u virtualnoj mašini, tj, da host sistem (windows) koristi deo resursa što je apsolutno netačno. Moguće je da je u ranijim verzijama kako ubuntu-os tako i wubi.exe to bio slučaj pa zbog toga vlada to pogrešno i zbunjujuće mišljenje.

UBUNTU instaliran WUBI instalerom se može proizvesti, uz pomoc aplikacia za tu namenu (tipa ubuntu bilder) u ISO fajl, koji možete kasnije narezati na CD ili na USB medij i istalirati ga regularno. Ova mogućnost može biti korisna za početnike koji se nakon upoznavanja sa UBUNTU-om odluče za brisanje WINDOWS-a sa računara, ili u slučaju da svoj sistem, sa svim instaliranim aplikacijama i podešavanjima instaliraju na neki drugi računar.


Poboljšavanje performansi povećanjem SWAP-a


Značajno poboljšanje performansi wubi instalacije može se postići povećavanjem SWAP-a sa standardnih 256mb(koliko pravi wubi instaler) na 2gb. postupak je krajnje jednostavan i 100% siguran i po host system(windows) i po ubuntu. 

Otvoriti terminal(ctrl+alt+t) i uneti:


sudo su swapoff -a 
cd /host/ubuntu/disks/ 
mv swap.disk swap.disk.bak 
dd if=/dev/zero of=swap.disk bs=1024 count=2097152 
mkswap swap.disk 
swapon -a 
free -m


Za rezultat će te dobiti daleko stabilniji system, pogotovo na uredjajima sa do 1gb ram-a, jer se SWAP od 256mb relativno brzo napuni i system zablokira. Ovim potezom se to izbegava brzo i efikasno.


Kako dodati wubiju još prostora?


wubi instalacija je ograničena na 30gb prilikom instalacije. Ukoliko želite da dodate još prostora za ubuntu, možete napraviti još jedan disk. ovim postupkom se dodaje disk od 10gb:


cd /host/ubuntu/disks 
dd if=/dev/zero of=extra.disk bs=1MB count=10000 seek=1 
mkfs.ext3 -F extra.disk 

Pretvaranje WUBI-ja u normal installWubi može da se "prevede" u normalno instalirani ubuntu, ali postupak je složen tako da ne bi savetovao početnićima da ovo rade. Za sada ću ostaviti link sa zvaničnog sajta a u najskorije vreme ću ga prevesti na srpski. Link je: https://help.ubuntu.com/community/MigrateWubi